torsdag, oktober 29, 2009

Saffransdoftande fisksoppa

I höstrusket så lagar jag soppor. Värmen som sprider sig i hela kroppen efter en kall dag utomhus är underbar.
Den här soppan är en av mannens favoriter.


Middag för 3 personer (möjligen 4 men det är så himla gott att den brukar räcka till oss två + en matlåda)
Tid: 30 min

350 g lax
2 fiskbuljongtärningar
6 medelstora potatisar
3 morötter
1 liten kålrot eller 2 palsternackor
1 purjolök
1 paket saffran
5 - 10 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
2 vitlöksklyftor
smör
salt och peppar

Skala och gör små tärningar av potatis och rotfrukter. Skiva och skölj purjoluken och skala vitlöksklyftorna. Ta fram en ganska så stor kastrull, lägg i en klick smör med purjolöken och pressa i vitlöksklyftorna, lägg även i potatis och rotfrukter. Fräs en liten stund utan att något tar färg. Häll på vatten så det täcker, ca 5 - 10 dl, lägg sedan i 2 fiskbuljongtärningar och rör. Låt koka under lock i ca 5 min, häll sedan på grädden och saffran. Medans det kokar tar du bort skinn och ev. ben från laxen och skär den i lagom bitar. Känn med potatissticka, när potatisen och rotfrukterna nästan känns färdiga lägger du i laxen, sänk även värmen för kokar soppan så går laxen sönder. Rör försiktigt ner salt och peppar och smaka av. Efter någon minut brukar laxen vara färdig, dela på en bit och se efter.

Servera med aioli och vitlöksbröd.

Supergod soppa att ta med i matlådan eftersom den blir ännu godare dagen efter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar